U izgledu štampanje Živiničke hronike

aaaaaaaa21Grupa intelektualaca pokrenula je inicijativu za izdavanje časopisa Živinička hronika, pa je danas održana prva sjednica Inicijativnog odbora kojim je predsjedavao dr.Nusaret Mujagić. Želja je inicijatora da pokrenu glasilo koje će izlaziti do dva puta godišnje, a tretirtaće pitanja prošlosti i kulturne baštine Živinica i okoline, o čemu je Mujagić rekao:

“Živinice su po veličini drugi grad u Tuzlanskom kantonu, sa bogatom ali neistraženom istorijom i kulturnim naslijeđem, po čemu smo izuztetno bogati. Zato je pokrenuta inicijativa i za današnju prvu sjednicu obezbijedili smo eminentna imena grada i TK, dakle okupili smo ljude od pera i struke koji na tom planu mogu mnogo pomoći, a sve u cilju da se otrgne od zaborava ono što je od velike važnosti. Poznato je da je kultura kod nas potisnuta u drugi plan, ali ne možemo dozvoliti da izgubimo saznanja o mnogim važnim pojavama i događajima naše perošlosti”, rekao je dr.Nusret Mujagić.

Na sjednici današnjeg inicijativnog odbora bili su prisutni autori mnogih izdanja iz oblasti kuturne baštine i istorije ovog kraja, kao Semir Ahmetbegović, prof.Prirpdno matematičkogh fakulteta u Tuzli, Benjamin Bajraktarević, direktor Zavoda za kulturno istorijsko naslijeđa TK, Rusmir Djedović, stručnjak u Zavodu za kulturno istorijsko nalslijeđe TK, Sakib Softić, profeosr Univerziteta u Saraejevu, Redžo Butković, autor desetak književnih djela i porf. živiničke Gimnazije, Saudin Muratović, prof Univerziteta u Tuzlči, Zlatko Jugović, Nizama Đug, Suad Avdagić i druge eminetne liučnosti iz kulturnog života grada i Tuzle.

Svi su istakli značaj pokretanja časopisa Živinička hronika, a na današnjoj sjednici pokrenuta su pitanja obezbjeđenja kancelarisjog prostora, izrada web stranice i drugih tehničkih detalja, kako bi časopis o kulturno istorijskooj baštini naše općine ugledao svjetlsot dana.