Održana Izborna skupština

aaaaaaaaa-3Danas je održana Izborna skupština časopisa za kulturno istorijsko i prirodno naslijeđe Živinička hronika. Na dnevnom redu je prezentirano stanje kulturno istorijskog i prirodnog naslijeđa, izabrano je potebno rukovodstvo-predsjednici i zmajenici Skupštine i Upravnog odbora, te članovi Nadzornog odbora. Takođe je donesena i Odluka o osnivanju časopsa za kulturno istorijsko i prirodno naslijeđe.

Za predsjedavajućeg Skupštine Živiničke hronike izabran je dr.Sabit Begić, a zamjenik je dr.Sakib Softić. Predsjednik Upravnog odbora postao je dr.Nusret Mujagić i članovi dr.Redžo Butković, Vlado Bećarević i Nizama Đug.

Dr.Nusret Mujagić, kao pokratač projekta, zadovoljan je nakon današnje osnivačke Skupštine i tom prilikom je rekao:

“Danas smo napravili onaj prvi korak, tako da sada imamo još obaviti tehičke detalje, kako bi već decembra mjeseca štampali prvi broj Živiničke hronike. Sjedište Živiničke hronike biće u ZPC Bezistan, dok će prostor za prikupljanje građe biti odvojen u dijelu Gradske biblioteke Živinice”.

Prvi živinički doktor nauka dr.Sabit Begić je pozdravio pokretanje časopisa i istakao kako su Živinice perspektivna sredina, koja će u budućnosti imati značajniju ulogu:

“Zahvalan sam onome ko je došao na ideju da pokrene ovaj časopis. Nekada se umjesto Živinica koristio pojam “balvangrad”, a dans je naš grad drugi na području TK. Tuzla više nema prostora za razvoj, dok je položaj Živinica veoma povoljan i malo je gradova koji to imaju. Živinička hronika će pokazati ko su Živinice? Hronika će pisati o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti naše općine”, rekao je Begić.

Dr.Božo Žepić je takođe pozdravio pokretanje časopsisa i najavio saradnju, s obzirom na posjedovanje građe našeg kraja u prošlosti, o kojoj bi želio pisati!