Obavijest

Poštovani posjetioci naše web stranice obavještavamo Vas da je ova stranica otvorena za sve kojima je stalo do očuvanja kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa naše općine i cijele Bosne i Hercegovine.

Kao što možete vidjeti iz naših osnivačkih akata naši ciljevi i želje su :

  • Istraživanje, lociranje i prezentovanje kulturno-historijskih spomenika područja i drugih prirodnih ljepota.
  • Zaštita kulturno-historijskih spomenika od oštećenja, uništenja i nestanka (kao što su materijalni ostaci iz prethistorije i antike, stećci-srednjovjekovni nadgrobni spomenici, islamski objekti i druge ustanove kulturno-historijskog naslijeđa, djela znamenitih ličnosti Živinica i dr.)
  • Edukacija stanovništva, posebno mladih naraštaja putem škola, brošura, stručnih časopisa, publikacija, sredstava informisanja o potrebi očuvanja kulturno-historijskih vrijednosti.
  • Izrada stručnih publikacija, časopisa i drugih radova o spomenicima materijalne i duhovne kulture područja.
  • Prezentovanje stanja spomenika materijalne i duhovne kulture putem stalnih i povremenih pokretnih izložbi.
  • Organizovanje i posjećivanje važnih kulturno-historijskih spomenika putem ekskurzija širom Bosne i Hercegovine.
  • Zaštita i unapređenje životne sredine.

Mi ovo ne možemo postići bez vaše pomoći te vam ovim putem upućujemo javni poziv da nas kontaktirate na e.mail:   info@zivinickahronika.com

Ukoliko ste u posjedu ili imate saznanja o vrijednim ostvarenjima likovne i primijenjene umjetnosti (umjetnički obrt, kiparstvo, slikarstvo) , o spomenicima kulture, spomeničkim cjelinama, arheološkim lokalitetima, spomen-obilježjima i drugim vrijednim dobrima , zatim o   djelima iz oblasti primjenjenih umjetnosti, zanatstva, tehnike, muzejskim materijalima, arhivskoj građi, vrijednim bibliotekama, starim i rijetkim knjigama, fotografijama ,filmovima i filmskim materijalima molimo vas da nas obavijestite o tome.

Takođe su nam značajna usmena predanja i legende o povijesnim gradovima, naseljima i četvrtima te vojnim,civilnim i javnim zgradama i tvrđavama, dvorcima, spomenicima, stambenim zgradama i sl.

Ukoliko imate saznanja o nekim arheološkim nalazištima,memorijalnim spomenicima i dijelovima prirode koji su od posebnog naučnog, obrazovnog, kulturnog, istorijskog, ekonomskog i rekreacionog značaja pišite nam .

Takođe nam možete pisati o nekadašnjoj zemljoradnji,stočarstvu,o raznim zanatima i ženskim radovima,o starim kućama ,posuđu i pokućstvu,ishrani,tradicionalnoj nošnji,nekadašnjem društvenom životu,nekadašnjim vjerskim običajima,običajima u ličnom i porodičnom životu kao i običajima prema susjedima i gostima,o narodnim vjerovanjima,vračanjima i bajanjima,o zabavi,o narodnom znanju,usmenom predanju i legendama.

Dragocjena su nam saznanju o nastanku nekih prezimena i familija, o nastanku raznih toponima,o nastanku nekih zaseoka i sela sl.

Sve za što smatrate da možete dati u javnost skenirajte i pošaljite na gore navedenu e.mail adresu ili nas pozovite da sami fotografišemo eksponate ili da zabilježimo vaše priče .

Na taj način vi će te autorski zaštiti i eksponate i vaše priče koje će biti valorizovani od strane JU Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK-a te na adekvatan način obrađeni,objavljeni ili zaštićeni.

Podsjećamo vas da je Zavod samo u ovoj godini izdejstvovao da se 4.objekta iz našeg kantona proglase nacionalnim spomenicima i stave pod zaštitu države.

U narednom periodu JU Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK-a će izvršiti reviziju i dopunu Elaborata o zaštiti kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa u općini Živinice pa će svaka sugestija i pomoć od strane građana biti dobrodošla

a sve što je vrijedno bit će na adekvatan način valorizovano ,publikovano i zaštićeno.

Takođe pozivamo sve koji se bave naučnoistraživačkim radom iz oblasti kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa da svoje radove prezentiraju na našoj web stranici te da uzmu učešće u radu udruženja ili da svoje naučne radove pošalju za neki od narednih brojeva časopisa “Živiniča hronika” .

Udruženje za promociju kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa “Živiniča hronika” .