Promocija romana “Provincijalac iz velegrada”

U ponedjeljak, 18.11.2019 godine, u Plavoj  sali BKC-a održana je promocija knjige „Provincijalac iz velegrada“,autora Nusreta Mujagića . Izdavač knjige je JU „Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona“ iz Tuzle a  promotori prof.Kemal Ljevaković iz Tešnja, mr.sci. Kemal Nurkić iz Gradačca  i mr.sc.Hasan Muratović iz Živinica.

Literarno uobličena knjiga „Provincijalac iz velegrada“ je zbirka životopisa, njih dvadeset i pet priča, ispričanih u jednom vremenskom slijedu od 1686. godine i vremena turskih opraštanja od vrhunaca svoje moći, pa sve do kraja dvadesetog vijeka kada je balkansko bure baruta nanova planulo, a sve u Kovačima i Živinicama.

Provincijalac iz velegrada“ je jedna literarna cjelina koju ucjeljuje vrijeme u trajanju od trista godina, zatim mjesto Kovači sa Sprečkom ravnicom, te likovi tog kraja, koji se nižu u kontinuitetu vremena, pa književnom djelu daju elemente romaneskne cjeline. Sve je ovdje realistično i minula stvarnost: ljudi, imena, događaji, komšijski odnosi – bračni, porodični, te kulturološka, socijalna i svaka druga civilizacijska društvena zbilja tog vremena. U svakoj priči je prisutno nešto općeljudsko i, neka uvjerenosti, da će čitatelja učiniti bar malo boljim čovjekom, ili pak dovoditi u intimističko preslišavanje i preispitivanje sebe. 

Knjiga je uvijek, pa i kod pisca Nusreta Mujagića, refleks i refleksija autora, njegov izraz i odraz njega, njegova sjenka, svojevrsni pečat njegova stila i njegove osobnosti svakojake naravi – kulturološke, sociološke, intelektualne, emocionalne, psihološke, odgojne i svakog drugog autorovog specifikuma koji ga definiraju kao stil je sam čovjek – jedinstvenog i neponovljivog kao takvog, i djelimice je i izraz njegova biografskog lica.

Ovo je pripovjedački hod žićima svojih likova i jednog manjeg mjesta (sela) kroz sve mijene života, društvene sisteme, više državnih zajednica, velika carstva, velike vojne pohode i sve propušteno kroz dušu i srce i poimanja malog čovjeka, Bošnjaka.

Mujagić svojim umješnim pripovijedanjem i svojom erudicijom rasvjetljava povijesne događaje i do u detalje životna bitisanja svojih likova, i njihove životne sudbine nudi čitatelju na razmišljanja i tome se naprosto čitatelj ne može oteti da ne promišlja taj usud – šta se dešava, kako se dešava, zašto se dešava, nije li to božiji prst, iz čega, opet, proizilaze naravučenije i po(r)uke. Mujagić sjajno portretiše likove do njihove jasne vizuelnosti i iste karakterizira nudeći nam, kako kod koga, njihovo poštenje, njihovu dobrotu, drskost, vjerničku odanost, bračnu vjernost, i tako u knjizi „Provincijalac iz velegrada“ imamo jedan spektar različitih likova i svaki je svijet za sebe i na svoj način zanimljiv, te ostaje dugo da se percepira poslije čitanja.

Izvod iz recenzije prof. Kemala Ljevakovića

Tešanjka, 10.10.2019. godine